Zahvala staršem, podpornikom in gremo naprej!

Dragi starši, spoštovani podporniki enakopravnega položaja otrok v nedržavnih šolah in vrtcih,

poslanci so 10. julija 2019 potrdili Pikalov predlog neustavnega Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta še poslabšuje položaj staršev otrok, ki obiskujejo nedržavne šole in ogroža položaj nedržavnih vrtce ter nas tako še dodatno diskriminira. Za predlog zakona je glasovalo 42, proti pa 36 prisotnih poslancev.

Skupaj z vami delimo globoko razočaranje – ne samo nad včerajšnjo odločitvijo, ampak tudi nad nivojem razprave na tem področju, stanjem duha v družbi in njenim razvojem. Skupni cilj – vzpostaviti pluralni šolski sistem, ki bo temelj za pluralno družbo – nas je združil, ne glede na različna ozadja in prepričanja. Civilna iniciativa je v zadnjem mesecu v Sloveniji dobila novo moč, glas, vztrajnost, številčnost. Skupaj smo vložili veliko napora v to, da smo pojasnjevali svoje argumente in se zavzemali za to, da bi bila pravna in ustavna demokracija pomembnejša od ideoloških razhajanj. Nekatere smo na tej poti že prepričali.

Včerajšnje razočaranje je hkrati naš veter v jadra jutrišnjega dne. Sprejetje zakona v državnem zboru namreč nikakor ne pomeni, da naš cilj ostaja nedosežen. O zakonu bo namreč prihodnji teden odločal Državni svet – če ta izglasuje veto na zakon, se ta ponovno vrne v odločanje v državni zbor. V tem primeru bi morali podporniki zakona za njegovo ponovno glasovanje zbrati 46 glasov poslank in poslancev (včeraj so jih zbrali le 42). Zato smo razočarani, nikakor pa ne obupani. Po prvi etapi vztrajno nadaljujemo s širjenjem naših prizadevanj – in gremo na zmago.

Čeprav smo že sredi vročega poletja, za nas to ne pomeni počitnic, ampak nadaljevanje naših prizadevanj. Prek emailov, FB skupine Združeni starši in našega TW profila vas bomo še naprej ažurno obveščali o poteku dogajanj in naših aktivnostih. Predvsem pa še naprej upamo (in računamo) na vašo podporo in sodelovanje. Prosimo, spremljajte nas tudi v tem odločilnem poletju.

Veseli bomo pomoči v obliki idej, konkretnih predlogov in ponujenih možnosti (oglasni prostor, komunikacijski viri ipd).

Vemo, da je čas ena od najpomembnejših valut današnjega dne – še posebej, ko imamo otroke. Zato najsrčnejša hvala vsem, ki ste del te dragocene valute – svojega časa – namenili temu, da ste včeraj prišli na shod Združenih staršev pred parlament. S svojo prisotnostjo, transparenti, odločnostjo (in pesmijo!) ste prispevali k našemu končnemu cilju. V poletnem času ne načrtujemo novih fizičnih shodov, bomo pa aktivni drugod in vas vabimo k sodelovanju.

Kdaj, če ne zdaj? Kdo, če ne mi?